Met een goed ingericht kantoor creëer je een prettige werkplek en wordt lichamelijke belasting voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten voor een computerwerkplek met concrete tips en verwijzingen.

 

Beeldschermwerk en KANS

Bij langdurig computerwerk (meer dan 2 uur per dag) worden delen van het lichaam langdurig eenzijdig belast. Hierdoor kunnen klachten aan armen, nek en schouders (KANS) ontstaan, vroeger bekend onder de namen RSI en muisarm.

 

- Onderbreek beeldschermwerk iedere 2 uur (bijvoorbeeld door ander werk te doen of door een pauze in te lassen).
- Werk niet langer dan 6 uur per dag aan een beeldscherm.
- Zorg dat beeldscherm en toetsenbord niet aan elkaar vast zitten.

 

Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) van TNO Fysieke Belasting kunnen werknemers zelf nagaan of de werkzaamheden achter een beeldscherm op een gezonde manier worden uitgevoerd. De resultaten laten zien waar risico’s zitten en er worden gelijk verbeterpunten gegeven. Maak op de website een gratis account aan. Je krijgt daarmee toegang tot meerdere instrumenten.

 

Werkruimte

Iemand kan alleen fijn werken als hij of zij ook voldoende werkruimte heeft. Er zijn enkele richtlijnen opgesteld:

Een werknemer heeft in ieder geval 4 m2 werkruimte nodig:

- 1m2 diepte voor een plat beeldscherm of 2 m2 voor een ander type beeldscherm
- 1m2 voor lees- en schrijfwerk
- 1m2 voor een vrijstaande of verrijdbare ladekast

 

Aanpak zitgedrag

Sedentair gedrag, oftewel langdurig zitten (of liggen) is een groeiend probleem. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat sedentair gedrag schadelijk is voor de gezondheid. Er zijn duidelijke relaties gevonden met onder andere diabetes type II, depressie, rugklachten en kanker.

Er zijn (nog) geen duidelijke richtlijnen voor zitten in Nederland, maar korte onderbrekingen van enkele minuten door staan of lopen hebben al een gunstig effect. Er zijn manieren om dit te stimuleren:

- Laat iedereen zelf koffie halen
- Plaats de printer en het kopieerapparaat verder weg
- Sta op en wandel bijvoorbeeld tijdens het telefoneren
- Maak er een gewoonte van om bij vragen aan een collega naar iemand toe te lopen in plaats van te mailen of te bellen
- Creëer alternatieve werkplekken, zoals zit-statafels of bureaufietsen
> Bekijk hier de Factsheet sedentair gedrag van TNO Monitor Arbeid
> Kijk voor meer ideeën ook op ‘beweegmomentjes

 

Afstellen meubilair

Zorg dat meubilair goed wordt afgesteld op de persoon.

- Zet de stoel op een hoogte waarbij de voeten plat op de grond staan en waarbij de bovenbenen horizontaal zijn.
- Als de werktafel niet in hoogte verstelbaar is, stel dan eerst het bureau in (zie volgende punt). Gebruik vervolgens een voetensteun en zorg dat de voeten plat op de voetensteun staan.
- Stel de werktafel zo in dat bij ontspannen afhangende bovenarmen de onderarmen horizontaal op de armleuningen of het werkblad liggen (ellebooghoek 90 graden).
- Zorg ook dat er voldoende werkruimte beschikbaar is (afstand tot het beeldscherm en ruimte voor papieren en dergelijke).

Instellen werkplek - www.ergomotion.nl

(afbeelding: Ergomotion)

Kijk hier voor meer tips om het meubilair af te stellen.

 

Advies van expert voor thuiswerkplek

STEP biedt de mogelijkheid om voor €35 een check op afstand uit te voeren. Een consultant neemt contact op met de thuiswerker. Indien mogelijk wordt er ook een beeldverbinding tot stand gebracht. In ongeveer 20 minuten krijgt de medewerker adviezen om de werkplek beter in te richten. De medewerker ontvangt ook een e-learning over Klachten aan Armen, Nek en Schouders. Meld je aan door een email te sturen naar info@veiligengezond.nl.

 

  

(Dag)licht

Een kamer met voldoende licht is een belangrijk onderdeel voor het comfort van medewerkers. Licht stimuleert een aantal belangrijke processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van vitamine. Daglicht verdient de voorkeur en de meeste mensen vinden uitzicht naar buiten belangrijk en prettig. Een aantal aandachtspunten:

- Let bij beeldschermwerk op dat er geen hinderlijke spiegelingen zichtbaar zijn in het beeldscherm.
- Stel beeldschermwerkplekken zo op dat je parallel aan het raam zit. Zo kijk je niet tegen het licht in (zoals wanneer het gezicht naar het raam is gekeerd) en valt het licht niet op het scherm (zoals wanneer de rug naar het raam is gekeerd).
- Zorg met het oog op lichtinval én warmte voor geschikte zonwering die spiegelend daglicht en zoninval kan tegenhouden, zoals zonneschermen, jaloezieën of getint glas.

 

Binnenklimaat

Een goed binnenklimaat, met verse lucht en een goede luchtkwaliteit, is een belangrijk onderdeel van het comfort in een kantoor.

- Een gemiddelde temperatuur bij zittend werk is in de zomer tussen de 20-24 °C en in de winter 23 - 26°C
- Luchtverversing is belangrijk, maar pas op voor tocht.Zorg ervoor dat de temperatuur tussen twee aansluitende ruimtes niet teveel verschilt.
Bevestig tochtstrips op deuren en ramen die niet goed sluiten
Plaats een extra tochtdeur bij deuren die vaak opengaan (bijvoorbeeld in een winkel)
Probeer grote deuren die nodig zijn bij transport zo veel mogelijk gesloten te houden of plaats er een personendeur in.
- Luchtvochtigheid is lastig te bepalen, maar houd er rekening mee dat medewerkers door beeldschermwerk last kunnen krijgen van droge ogen.
- Bij printen en kopiëren komen stoffen, ozon en warmte vrij. Het is om die reden om beter om printers en kopieerapparaten niet in het kantoor te plaatsen.

Kijk hier voor meer informatie over het binnenklimaat.

 

Geluid

Hinderlijk geluid kan de concentratie beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan lawaai uit de bakkerij of telefonerende collega’s.

- Probeer ruimtes zo te scheiden dat hinderlijk geluid wordt voorkomen.
- Stem werkzaamheden zo af dat er zo min mogelijk overlast ontstaat.

 

Schoonmaak

Zorg dat kantoorwerkplekken goed worden schoongehouden. Stel hiervoor een schema op, zodat het niet wordt overgeslagen.

 

Tot slot: instructies

Zorg dat medewerkers zich bewust zijn van mogelijke risico’s van beeldschermwerk. Zorg dat ze weten hoe hun werkplek ingericht moet worden, wat een goede werkhouding is en hoe ze gezond moeten werken.

 

Close